Türkiye Bilişim Derneği
KURULUŞ ve AMAÇ
Türkiye‘nin bilişimle tanışmasının neredeyse hemen ardından 1971 yılında bugün bilişim profesyoneli diyebileceğimiz yarı akademik bir topluluk tarafından büyük bir gelecek vizyonu ile kurulan Türkiye Bilişim Derneği (TBD) artık toplumun her katmanından üye yapısıyla "Bilişim Kültürünü" yaymaya çalışan bir "Sivil Toplum" öncü hareketine dönüşmüştür.
Üye sayısı bugün 12.000 i aşmıştır. Altı şubesi, 13 il temsilciliği ve 33 Üniversitede TBD-Genç örgütlenmesiyle TBD, bilişim sektörünün gelişmesine önemli katkılar vermeye devam etmektedir. TBD, 1994 yılında bakanlar kurulu kararı ile; ‘Kamu Yararına Çalışan Dernek’ statüsüne kavuşmuştur.
Aşağıda sıralanan dernek faaliyetlerinin Antalya, Burdur, Isparta ve Muğla illerinde gerçekleştirmesi amacıyla Eylül 2009 da Antalya şubesi kurulmuştur.
Türkiye Bilişim Derneği‘nin bireysel katılımı esas alan yapısı ve gönüllülük temelindeki çalışma biçimiyle ürettiği raporlar, öneriler ve bağımsız söylemleri günümüzde tüm karar vericiler ve toplumun her kesimi tarafından dikkate alınır duruma gelmiştir.
Bu başarıda en önemli etmen üyelerinin yıllardır her koşulda derneğimize gösterdiği ilgi, güven, sağladığı destek ve katkıdır.
Kurulduğu yıldan bugüne derneğimizin özlemi;
yaratılmasına katkı sağlayarak gururla ve büyük bir onurla bu güzel ülkede her vatandaşımızın yaşamanın keyfini çıkarmasıdır.
Bunları başarmak için "Ulusal Bilişim Politikalarına" bağlı olarak,
Bu amaçla,
Bu çalışmalar içinde elbette en önemlileri bilişim profesyonelleriyle birlikte gerçekleştirdiğimiz geleceğe yönelik "ortak akıl" toplantılarımızdır. Bu toplantıların bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ülke bilişim politikalarının yönlendirilmesinde büyük önemi olacağını düşünüyor ve gerçekleştirmeye çalışıyoruz..
Türkiye Bilişim Derneği, kamu ve özel sektör, akademisyen ve toplumun her kesiminden etkin kullanıcılardan oluşan üye yapısıyla bilişim sektörünün bir derneğidir diğer bir deyişle "Sizin Derneğinizdir".
Gelin hep birlikte el ele omuz omuza ortak akılla Bilişim sektörünü hak ettiği yere taşıyalım.
Temel İlkeler
Sektörel Etkinlikler
TBD amaçları doğrultusunda çeşitli etkinliklerde bulunmaktadır.
Diğer sivil toplum örgütleri ile işbirliğine girmek.
Kamu Yararına Çalışan Dernek
TBD, söz konusu etkinliklerin bugün ulaşmış olduğu düzey nedeniyle, kamu yararına çalışan dernek statüsünü resmen kazanmıştır. Türkiye Bilişim Derneği kurulduğundan bu yana, doğal olarak fiilen kamu yararına çalışan bir dernek olarak, toplumsal açıdan kalıcı katkılarını hep yapa gelmiştir. Ancak, resmen bu statünün kazanılması, derneğin mali açıdan desteklenmesini kolaylaştırmıştır.
Birleştirici Meslek Örgütü
TBD, bilişim sektörünü her kesimiyle birleştirici rolünü bundan böyle de yine etkin bir biçimde sürdürmeye kararlıdır. Türkiye’nin bilişim toplumu olması yönünde etkin katkılar sağlamayı amaçlayan TBD, bir meslek örgütü olarak güçlenmektedir.
Bilişim Etkinlikleri
Bilgi ve İletişimin Olağanüstü Birleşiminin toplumsal yararlarını yerleştiren konferanslar, bildiriler, çalışma grupları, açık oturumlar, eğitim seminerleri, sosyal ve kültürel etkinliklerden oluşan zengin içerikli programları ile bilişim sektörünün her yılki değişmez randevusu olmuştur. Bu etkinliklerin Türk Cumhuriyetlerinden misafirlerin ağırlandığı, giderek yakın komşularımıza açılan bir platforma dönüşmesi amaçlanmaktadır.
Etkinliklerle bütünleşen Çözüm Gösterileri Sergisi Türkiye bilgisayar sektöründe önde gelen firmaların potansiyel kullanıcılarla tanıştığı ve var olan kullanıcılara yeni çözümler sunduğu bir forum alanıdır.
Meslek Bilinci
Bilgisayar ve ilgili teknolojilerin verimli kullanımının öteki bütün araçlara göre çok daha fazla bir bilinç gerektirdiği iyice ortadadır. Toplumların gelişmiş teknolojilerden olabildiğince yararlanabilmeleri hiçbir zaman rastgele olmamaktadır.
Batıda güçlü mesleki örgütler ilgili bireylerin çalışmalarını gelişmelere ivme kazandıran bir bileşkede birleştirmektedir. Üstelik söz konusu teknolojiler ve bireylerin özlemleri artık sınır tanımaz boyutlara ulaştığından, dünyadan soyutlanarak da yaşanamamaktadır. Dünyada da toplumların söz sahibi olabilmeleri doğrudan bireylerin örgütlenebilme hünerlerinden, özellikle de mesleki derneklerinden geçmektedir.
Bilgisayar kullanımının her alanda yaygınlaşması zamanı geldiğinde gecikmeden standartların belirlenmesini, terim ve kavramların açığa kavuşmasını, hızlı gelişen ve değişen teknoloji sürekli bir eğitimi gerektirmektedir.
Ayrıca ülke düzeyinde alınması gereken önlem ve düzenlemelerin etkili olması geçerli politikaların saptanmasını zorunlu kılmaktadır. Bu konularda başarılı olmak ve olumlu sonuçlar alınması çok bilinçli ve ısrarlı bir tutum içinde öncülük yapabilecek ve katalizör görevi üstlenecek meslek örgütleri gerektirmektedir.
Üye Profili
Bilgi toplumu olma yönündeki ulusal bilincin oluşmasına, ulusal bilişim politikalarının belirlenmesine, mesleki dayanışma ve örgütlü tavrımızın netleşmesine katkıda bulunmak için bilgisayarla uğraşan, ilgilenen ve yolu bilgiden geçen herkesi derneğimize üye olmaya davet ediyoruz.
TBD'nin, Akdeniz bölgesine daha çok açılması için Antalya Şubesi kurulmuştur. Isparta, Burdur ve Muğla illeri örgütlenmesi Antalya Şubesi tarafından yönlendirilecektir.
Unutmayın derneğimize üye olan herkes sektördeki gelişmeleri TBD ilişkileri ile hem yakından izleme hem de etkileme olanağına sahip olacaktır.
TBD‘ye Üye Olun
Türkiye‘de ve Bölgemizde Bilgi / Bilişim Toplumu Olma Yolunda Katkınız Olsun
Şarampol Cad. No.86 K.4 D.63 Ömer Melli İş Merkezi 07040 ANTALYA
Tel: +90 (242) 247 86 09 Fax: +90 (242) 244 87 79 eposta . info@tbdantalya.org
www.tbd.org.tr - www.tbdantalya.org
TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ TÜZÜĞÜ
BÖLÜM II-ÜYELİK VE GİZLİLİK
ÜYE OLMA HAKKI:
MADDE 4: Medeni hakları kullanma yeterliliğine sahip, 18 yaşını bitirmiş ve Madde 5‘teki nitelikleri taşıyan kişiler Derneğe üye olabilirler. Dernek kurma hakkından yoksun bulunanlar Derneğe üye olamazlar. Yabancıların Derneğe üye olabilmeleri için, Türk yurttaşlarında aranan koşullardan başka, Türkiye‘ de oturma hakkına sahip bulunmaları koşulu da aranır. Onursal üyelik için oturma koşulu aranmaz.
ÜYELİK TÜRLERİ:
MADDE 5: Dernek, genel koşulları taşıyan iki tür üyeden oluşur.
a) ÜYELER: Derneğe
1.Türkiye‘de bir kuruluşta bilgi işlem ya da bilişim alanında çalışanlar,
2.Bilgi işlem ya da bilişim alanlarında araştırma ve/ya da yayın yapanlar,
3.Bilgisayar teknolojlerinin kuruluşlarında yaygın ve verimli olarak kullanılmasını sağlayanlar,
4.Bilişime profesyonelce ilgi duyan ve derneğin amaçlarını benimseyip o doğrultuda faaliyet gösterenler
üye olabilirler.
b) ONURSAL ÜYELER: Yurt içinde ve dışında Derneğe yakın ilgi gösteren, koruyan ve amaçlarını gerçekleştirmesi için yardımlarda bulunan kimselere Yönetim Kurulu kararıyla onursal üyelik verilir.
ÜYE OLUŞ YÖNTEMİ
MADDE 6:
a)Derneğe üye olmak isteyenler 1 fotoğrafları ile birlikte biçimi Merkez Yönetim Kurulunca belirlenen dilekçeyi imzalayarak ve iki dernek üyesinin gerekçeli önerilerini de ekleyerek Şube bulunan illerde Şube, diğer illerde Merkez Yönetim Kuruluna (MYK) başvururlar. Üyelik istekleri kendilerine duyurulan Dernek üyeleri, istekliler hakkındaki düşüncelerini Merkez veya Şube Yönetim Kurulu Başkanlığına bildirebilirler. Merkez veya şube yönetim kuruluna yapılan başvurular, ilgili kurulca, incelenerek, 30 gün içinde karara bağlanır ve sonuç, başvuru sahibine yazı ile duyurulur. Şube yönetim kurulları, yeni üyeleri Merkez Yönetim Kuruluna bildirir. Merkez Yönetim Kurulu üyelik şartlarını taşımayanları Şube Yönetim Kuruluna bildirerek üyelikten çıkarılmasını önerebilir.
b)Onursal üyelik, herhangi bir başvuruya gerek olmaksızın doğrudan Yönetim Kurulunca verilir.
c)Üyelik istemi kabul edilenler Merkez Üye Kütüğüne ve şube bulunan illerde, ayrıca Şube Üye Kütüğüne kaydedilir.
KİMLİK KARTI VE ÜYELİK NUMARASI
MADDE 7: Üyelere biçimi tek tür olarak MYK tarafından belirlenen bir “Kimlik Kartı” ile üyenin kayıtlı olduğu şubeye bakılmaksızın ardışık olarak ve varsa üyenin kayıtlı olduğu şubeyi belirtecek biçimde TBD merkezinde üretilen bir “Üyelik Numarası” verilir.
ÜYELİK HAKLARI, GÖREV ve SORUMLULUKLARI:
MADDE 8: Hiç kimse Dernekte üye kalmaya zorlanamaz. Her üye, üyelikten çekilme hakkına sahiptir.
Dernek üyeleri eşit haklara sahiptir.
Genel Kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır
Onursal üyelerin oy hakkı yoktur.
YÜKÜMLÜLÜKLER
MADDE 9: Üyeler:
i.Genel Kurul ve Yönetim Kurulunca alınan ve duyurulan kararlara uymak
ii.Bilişimciler Onur Yönergesi‘ne uymak,
iii.Kendisi ile yazışma yapılabilecek yasal adresinin değişmesi halinde en geç üç ay içinde Yönetim Kuruluna bildirmek,
iv.Bu tüzükte öngörülen öteki maddi ve manevi yükümlülükleri aksatmadan yerine getirmek
ödev ve sorumlulukları ile yükümlüdür.
Her tür üye, Derneğin yönetimi ile ilgili dileklerini yazılı olarak Yönetim Kuruluna iletebilir.
ÜYELİKTEN ÇIKMA, ÇIKARILMA:
MADDE 10:
a)Üyelikten çıkma, çekilme hakkının kullanılması ile olunur. Çekilen üye, isteğini bir dilekçe ile Yönetim Kuruluna bildirir.
b)Bu tüzükte belirlenen koşulları yerine getirmeyen, Dernek amaçlarına ya da üye ödev ve yükümlülüklerine aykırı davranan üyeler, Yönetim Kurulunun istemi ve Onur Kurulunun kararı ile üyelikten çıkarılırlar. Üyelikten çıkarılanlar ilk Genel Kurulda çıkarma kararına karşı başvuruda bulunabilirler. Genel Kurul kararı kesindir.
c)Üyelikten çıkan ya da çıkarılanların tutanakları üyelik kütüğünden silinir.